Děravá síť poslední záchrany: změny Zákona o hmotné nouzi ubírají těm nejchudším

Změny systému pomoci v hmotné nouzi, prosazené v průběhu roku 2017, přinesly trpké ovoce. Podle zkušeností odborníků Charity Česká republika, pracujících dlouhodobě s lidmi v nouzi, způsobují nedávné novely zákona těm nejchudším zbytečné potíže a jejich složitou materiální a bytovou situaci ještě zhoršují

Sláva těm, kdo staví mosty mezi lidmi

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Dnes je Světový den sociální práce, který nám dává příležitost vyzdvihnout sociální práci jako plnohodnotnou profesi a upozornit na její celospolečenský význam. Apelujeme na to, aby byla práce všech zaměstnanců v sociálních službách řádně doceněna. Svátek vyhlašuje Mezinárodní federace sociálních pracovníků (IFSW) od roku 1983 a každoročně připadá na třetí úterý v měsíci březnu. Letošním tématem je stejně jako vloni "podpora komunit a udržitelnosti životního prostředí".

Raná péče vydává  svoji první publikaci

Středisko rané péče Sluníčko vydává publikaci, zaměřenou na vývoj dítěte. Věříme, že publikace bude zdrojem informací a rad pro mnohé rodiny, které doma o dítě s postižením pečují.středisko rané péče Sluníčko

Jak pomáhají tříkrálové peníze na Poličsku

Prožít poslední chvíle života doma s těmi nejbližšími, umožňuje nevyléčitelně nemocným a jejich rodinám Domácí hospic sv. Michaela v Poličce. Pomohla i Tříkrálová sbírka. Poličská Charita mohla z darovaných peněz uhradit potřebnou péči lékaře a psychoterapeuta, zdravotní materiál a dopravu k pacientům. Jedním z nich byl také pan Petr, který zápasil s rakovinou. Přečtěte si, jak na společné okamžiky vzpomíná jeho mladší bratr Oldřich.

Chcete potěšit své blízké?

Věnujte originální dárcovský certifikát Adopce na dálku®. Uděláte radost nejen svým blízkým, ale i indickým dětem, které se chtějí vzdělávat. Stačí, když si včas objednáte certifikát v libovolné hodnotě od 100 Kč.

Jeden dobrý skutek razí cestu druhému

"Snad nikde jinde jsem nepocítila skutečné naplnění těchto slov Vincenta z Pauly, jako při práci v dobrovolnickém centru. Vždyť za poslední rok projevilo tolik mladých lidí opravdovou touhu pomáhat a přiblížit se lidskému trápení či stáří přímo v nemocnici v Kutné Hoře a Čáslavi! Až mi dělalo starosti, jestli to zvládneme. O to větší radost jsem měla, že můžeme využít peníze z Tříkrálové sbírky na posílení kapacity našeho centra," říká Marie Macková, koordinátorka dobrovolníků z Oblastní charity Kutná Hora. Děkujeme!

Charita: Nikdo nesmí na ulici zmrznout!

Mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Ilustrační foto: Jakub Žák

Nastupující mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Víc než jindy proto hledají útočiště v denních centrech a azylových domech. Charita s tím počítá a rozšiřuje své kapacity. Zavedla mimořádná opatření, jako jsou „teplé židle“ či vyhřívané buňky. Kromě krátkodobého útulku a okamžité nabídky teplého jídla lidem na okraji nabízíme také pomoc s tím, jak se dostat z kolotoče dluhů a odrazit se ode dna.

Když květy dobrých skutků rozkvétají

Na venkovské faře v Mikulovicích, která byla dlouho opuštěná, je už zase živo. Pardubické Charitě se tu podařilo vybudovat nové a bezbariérové zázemí pro odlehčovací služby Červánky, které slouží seniorům a jejich pečujícím rodinám. Nejvíce pomohli lidé, kteří přispěli do Tříkrálové sbírky, dále místní obec, firmy, dárci a také spousta ochotných dobrovolníků. Děkujeme!

Cenu Charity ČR letos obdrželo devět nominovaných

Zleva: Petr Malimánek z T-Mobile, Mons. Pavel Posád, ředitel Lukáš Curylo a devět čerstvých nositelů Ceny Charity ČR. Foto: Lubomír Kotek

Sedm žen a dva muži obdrželi 31. října letošní Cenu Charity ČR. Toto ocenění je poděkováním a veřejným uznáním za nelehkou a obětavou práci vynikajících pracovníků, dobrovolníků a podporovatelů Charity ČR. Slavnostní předávání proběhlo v rámci 26. benefičního koncertu Arcidiecézní charity Praha, který byl věnován památce kardinála Miloslava Vlka a uskutečnil se v pražském Obecním domě.

Čeští katolíci pomáhají lidem, které zasáhl hurikán Harvey

Foto: J. Daniel Escareño/CC BY-NC 2.0

Představitelé české katolické církve se rozhodli pomoci lidem v oblastech, které o víkendu zpustošil ničivý hurikán Harvey. Jako výraz solidarity poskytnou arcidiecézi Galveston-Houston celkem 23 tisíc USD, které jsou určené na podporu lidí zasažených touto přírodní katastrofou. Do pomoci se zapojila Česká biskupská konference (ČBK), Charita ČR, Arcibiskupství pražské, Arcidiecézní charita Olomouc, Arcidiecézní charita Praha, Charita Kyjov a Charita Otrokovice. Přidat se může každý zájemce.